CBA og hvad det betyder for Football, Saints og næste sæson

Skrevet af Ulrik Gorm

Skrevet af Ulrik Gorm

den 3. marts 2011

Dagen i dag er en milepæl i kampen for NFL football næste sæson. Hvis der ikke opnås enighed om enten en ny aftale eller en forlængelse af fristen for forhandling, vil arbejdskonflikten i NFL være en realitet. Spillerforeningen (NFLPA – NFL player Association) og repræsentanter for NFL’s 32 franchises mødes i disse timer i New York mens fans og titusindvis af almindelige mennesker hvis job afhænger af at der bliver en 2012 sæson, ser hjælpeløst til.

Hvad er CBA eller Collective bargaining Agreement
CBA er en aftale mellem spillerforeningen og NFL. Ved at tegne en sådan aftale kan de enkelte NFL hold ensarte ansættelse og lønforhold uden at komme på tværs af den amerikanske Anti-trust lovgivning. Aftalen fastsætter de vilkår som holdene og spillerne skal opfylde.
Den første spillerforening blev dannet i 1956 og den første CBA blev underskrevet i 1968. I forbindelse med spillerstrejken i 1987 opløste spillerforeningen sig selv og gjorde det dermed muligt for enkelte spillere at sagsøge NFL under Anti-trust lovgivningen. Dette virkede og ligaen bøjede sig for kravet om spillere efter en hvis tid skulle kunne skifte hold (Free Agency) og i 1993 blev den CBA aftale som ligger til grund for alle efterfølgende aftaler, vedtaget.
Aftalen indeholder også elementer som forsikring, pension og retningslinjer for draft og revenue delen mellem de enkelte hold. Sidstnævnte betyder at hold som tjener mange penge aflevere nogle af disse til hold som er mindre heldige. Aftalen er siden blevet forlænget 5 gange – sidst i 2006. I 2008 valgte ligaen ensidigt at opsige aftalen og dette medførte at det sidste år under aftalen (2010) blev spillet under særlige regler (Cap fri men med begrænsninger ifbm. Free agency for hold som var i playoffs i 2009)

Den nuværende og nu opsagte aftale indeholder klausuler om at de enkelte hold har en minimum og en maksimum (cap) sum som skal benyttes til spillerlønninger. Cap’en fastsættes udfra ligaens indtjening på en sådan måde at den første Milliard er ligaens og efterfølgende indtjening deles mellem Ligaen og spillerne efter forholdet 40/60. Ligaens krav til en ny aftale indeholder ønsket om at de første 2 Milliarder skal gå til ligaen før spillerne får nogle penge, et løn loft for rookie spillere bestemt udfra hvor de blev draftet og en sæson på 18 kampe i stedet for 16.

Hvad kan der ske nu?
Hvis forhandlingerne bryder sammen kan ligaen lockoute spillerne. Dvs. spillerne må ikke have nogen forbindelse med holdet eller trænerne og får naturligvis ingen løn. Der kan heller ikke skrives nogen nye kontrakter i den pågældende periode. Free Agency perioden bliver derfor i praksis udsat til en ny aftale er på plads.
Ligaen kan efterfølgende erklære at yderligere forhandlinger er nyttesløse og ensidigt implementere den sidst tilbudte aftale på deres præmisser.
NFLPA’s modtræk er at opløse sig selv. Hvis de gør dette gælder Anti-trust lovgivningen igen og Ligaen må ikke længere handle som en enhed og kan derfor ikke lockoute spillerne. Spillerne kan derefter føre en sag om unfair practices ved domstolene.

Taberne vil under alle omstændigheder være fans og personer som er afhængig af kampene for at leve (stadionfolk, trænere, kontorfolk, hoteller og restauranter i værtsbyerne mm).

Det ligger allerede fast at hvis NFLPA opløser sig selv vil det være Peyton Manning, Tom Brady og Drew Brees som vil sagsøge ligaen.

Faktorer som kan have indflydelse på hvordan det går:
Ligaen har rustet sig til denne kamp gennem de sidste 3 år, bla. Gennem en ny tv aftale som betaler penge til Ligaen uanset om der spilles football eller ej i 2012. I går onsdag tabte ligaen en vigtig retssag da en dommer dømte at Ligaen havde overtrådt deres aftale med spillerne ved at indgå en kontrakt som iflg. Den eksisterende CBA skulle tilgodese liga og spillerne ligeligt. Ved at indgå en kontrakt som giver et særligt afkast til ligaen ifbm en konflikt ($ 4 MILLIARDER) har ligaen misvedligeholdt aftalen og dommeren overvejer at indefryse beløbet. Da dette i bund og grund udgør en stor del af Ligaens lockout fond er det et kæmpe tilbageskridt for Ligaen og holdenes ejere.

AF Dragon

Emner:

0 kommentarer

Skriv en kommentar

NYHEDSBREV

Gør som mange andre danske New Orleans Saints fans. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de vigtigeste nyheder leveret direkte i din mailbox.

WHODAT - Du er nu tilmeldt vores mailliste.